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Dear Mr. Huffstutler:

Thisisin response to your letter dated January 22, 1997, regarding the OCC’ s revision of its
rules governing national banks' fiduciary activities, 12 CFR Part 9 (Part 9), as published in
the Federal Register on December 30, 1996 (61 FR 68543). Specifically, you seek
clarification of the scope of the reference to “investment adviser, if the bank receives afee for
itsinvestment advice” in the definition of fiduciary capacity found at 8 9.2(e). You ask for
confirmation that certain advisory activities described in your letter, as well as activities
described in aletter from the American Bankers Association (ABA) dated January 7, 1997,
requesting similar clarification, do not involve afiduciary capacity (as defined in the revision)
and, thus, are not governed by Part 9.

As ageneral matter, we intend the term “investment adviser” to include a national bank
providing advice or recommendations concerning the purchase or sale of specific securities,
such as a bank engaged in portfolio advisory and management activities. These activities
were considered fiduciary under the old regulation. We do not intend the term to include
lines of business that were not covered under the old regulation, such as many of the activities
that you and the ABA describe in your letters.

Moreover, we intend the qualifying phrase “if the bank receives afee for its investment
advice” to exclude from Part 9's coverage those activities in which the investment advice is
merely incidental to other services. Generally, if anational bank receives afee for providing
certain services, and a significant portion of that fee is attributable to the provision of
investment advice (i.e., advice or recommendations concerning the purchase or sale of
specific securities), then that activity will be governed by Part 9. We recognize, however, that

! We have attached your letter and the ABA’ s letter to this response.
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it may not always be clear whether a bank receives afee for its investment advice, and we will
clarify our position further on a case-by case basis as questions arise.

With the foregoing in mind, we turn to the specific activities mentioned in your letter and the
ABA'’sletter, incorporating by reference the letters’ descriptions of those activities.

Full-service brokerage services (ABA) and capital markets transactions (Bank of America).
With respect to brokerage activities, we note that the Investment Advisers Act of 1940
(Advisers Act) excludes from its definition of “investment adviser,” “any broker or dealer
whose performance of such [investment advisory] servicesis solely incidental to the conduct
of his business as a broker or dealer and who receives no special compensation therefor.”?
Thus, under the Advisers Act, afull-service broker who charges the same fee, based on the
size of the transaction or number of shares traded, regardless of whether investment adviceis
also provided to the customer, is not considered to be an investment adviser.> On the other
hand, a broker who varies the commission charge based on the amount of advice and
consultation given to the customer, is considered to be an investment adviser under the
Advisers Act.* Further, the Securities and Exchange Commission has opined that merely
because the commission charged at a full-service brokerage is higher than the commission
charged by a discount brokerage firm does not necessarily indicate that special compensation
is being charged by the full-service firm for investment advice.’

Thus, using the Advisers Act as a guide, the provision of full-service brokerage services may
or may not be considered afiduciary activity, depending upon the commission structure and
gpecific facts. In making this determination, we generally will not consider a full-service
brokerage activity to be afiduciary activity if the broker, were it not a national bank, would
not be considered an investment adviser under the Advisers Act.

Investment advisory services (ABA). To the extent that a national bank provides advice or
recommendations concerning the purchase or sale of specific securities and the bank receives
afee for that advice, as discussed above, those services are governed by Part 9. Using the
ABA’s example, a national bank acting as investment adviser to a mutual fund complex is
governed by Part 9. This does not reflect a change in OCC policy.

215 U.S.C. § 80(b)-2(a)(11)(C).

® Investment Advisers Act Release No. 2 (October 28, 1940), 6 Fed. Sec. Law Rep.
(CCH) 1 56,156.

“1d.

> Investment Advisers Act Release No. 626 (April 27, 1978), 6 Fed. Sec. Law Rep.
(CCH) 1 56,156C; and Amer. Capital Financial Services, Inc., SEC No-Action Letter (April
29, 1985), [1984-85 Transfer Binder] Fed. Sec. Law Rep. (CCH) { 77,916.
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All other activities described in the ABA'’ s letter (including bridge loans, financial advice and
counseling, incidental powers, municipal finance consulting, real estate asset management
services, real estate consulting, and services for homeowner’s associations) and in your letter
(including acting as a municipal securities dealer, tax planning and structuring advice, client-
directed investment activities where the fee does not depend on the provision of investment
advice, project finance, and merger and acquisition advisory services) -- based on the
descriptions contained in those letters -- are not included in the definition of fiduciary
capacity. Accordingly, those activities are not governed by Part 9.

If you have any questions or concerns, please do not hesitate to call me or Ray Natter at (202)
874-5200.
Sincerely,
IS
Julie L. Williams

Chief Counsel

CccC: Sarah A. Miller
Senior Government Relations Counsel
American Bankers Association

* Attachments are not available in electronic format



