
 

 

Interpretive Letter #1164 
April 9, 2019                                                                                                          April 2019 
 
 
Jonathan Rushdoony 
Northeastern District Counsel  
340 Madison Avenue, 5th Floor 
New York, NY 10173 
 
Subject: Applicability of the Bank Merger Act to the Assumption of Deposits related to 

Corporate Trust Business being acquired 
 
Dear Jonathan: 
 
You recently asked whether an unpublished letter of the Northeastern district office dated June 
11, 1990, (1990 Letter) represents the current views of the Office of the Comptroller of the 
Currency (OCC). The 1990 Letter concerned the applicability of the Bank Merger Act (BMA), 
12 U.S.C. § 1828(c), to certain transactions involving the assumption of deposits by a national 
bank from another insured depository institution when the assumption of deposits was part of a 
transaction in which the national bank was acquiring corporate trust relationships from the other 
institution.  The 1990 Letter concluded that the bank would not be required to file an application 
under the BMA.  As explained below, we believe that conclusion is incorrect.   
 
I. 1990 Letter  

 
The transaction in the 1990 Letter involved a national bank’s purchase of the corporate debt 
trusteeship, corporate trust agency, and escrow businesses of another national bank.  In 
connection with the debt trusteeship transaction, certain cash transaction accounts would be 
transferred from one bank to the other.  These cash transaction accounts were established to 
accumulate funds to make payments of principal and interest on debt instruments, redemptions of 
and dividends on stock, and other cash disbursement.  These cash transaction accounts 
constituted deposit liabilities and met the definition of a “deposit” under 12 U.S.C. § 1813(l).     
 
The 1990 Letter concluded that the assumption of the cash transaction deposit accounts that are 
associated with trust accounts would not require application and approval under the BMA 
despite the assumption of deposit liabilities because (1) the deposits are incidental to trust 
accounts in which the bank is acting in a fiduciary capacity and (2) the assumption of the 
liabilities does not impact competition and is not within the scope of the BMA. 
 

http://occdirectorysearch.occ.treas.gov/Details.aspx?EmployeeId=12361
https://www.google.com/maps/place/340%20Madison%20Avenue,%205th%20Floor%20New%20York,%20NY%2010173
https://www.google.com/maps/place/340%20Madison%20Avenue,%205th%20Floor%20New%20York,%20NY%2010173


 

2 

 
II. BMA Applicability to Assumption of Deposits  

 
The BMA provides, in relevant part: “No insured bank shall merge or consolidate with any other 
insured bank or, either directly or indirectly, acquire the assets of, or assume liability to pay any 
deposits made in, any other insured bank except with the prior written approval of the 
responsible agency….”  12 U.S.C. § 1828(c)(2) (emphasis added).      
 

A. Liability to Pay Any Deposit 
 
The first basis for the 1990 Letter’s conclusion relied on the cash transaction deposit accounts’ 
relationship to the trust accounts, characterizing the cash transaction accounts as operated on 
behalf of the trust customers.  However, the BMA applies to the assumption of any deposit (the 
Deposit Prong).  The cash transaction accounts are deposits.  Therefore, their assumption by one 
bank from another is covered by the BMA. 
 
In one limited instance, the banking agencies determined that the BMA was not applicable to the 
acquisition of deposit liabilities associated with credit card accounts. OCC Interpretive Letter 
No. 1083 (May 3, 2007) (Interpretive Letter 1083)1 concluded that a bank’s acquisition of credit 
card portfolios with de minimis amounts of credit balances that constitute deposits are not subject 
to the BMA as long as the transactions meet certain conditions.2   
 
However, while the cash transaction deposit accounts discussed in the 1990 letter are related to 
the corporate trust accounts, this relationship is different from the credit card balances and credit 
card accounts addressed in Interpretive Letter 1083. Deposit liabilities arising from cash 
transaction deposit accounts related to trust accounts are separate relationships between 
customers and banks from the associated corporate trust account relationships.  In contrast, a 
“credit balance” does not represent a separate relationship between a customer and the insured 
bank that could be entered into independently of, or transferred or assumed separately from, the 
credit card account.3  As such, credit balances may be assumed when credit cards are purchased 
subject to certain conditions without an application under the BMA.4  Unlike the credit balances 
in Interpretive Letter 1083, the cash transaction deposit accounts in the 1990 letter represent 
separate relationships with customers that can be transferred separately from the trust accounts.5   

                                                 
1 This letter was issued on an interagency basis by the Federal Deposit Insurance Corporation, the Federal Reserve, 
and the OCC.   
 
2 The credit balances must represent less than 1 percent of the value of the credit card receivables transferred and the 
selling institution must be in compliance with section 165 of the Truth in Lending Act, 15 U.S.C. § 1666d.  See 
Interpretive Letter 1083, p. 2. 
 
3 Id. 
 
4 Id. The rationale underlying Interpretive Letter 1083 is that assumption of credit balance deposit liabilities would 
trigger an application under the BMA if not for the letter’s conclusion regarding the relationship between the 
accounts and a transaction meeting the conditions imposed by the letter.   
 
5 See 12 CFR 9.10(c) (funds awaiting investment or distribution may be deposited by the trustee national bank at an 
affiliated insured institution).  See also OCC Letter from Emory W. Rushton (December 22, 1987), 1987 WL 
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B. Competitive Effects  

 
The second basis for the 1990 Letter’s conclusion is that the assumption of liability for corporate 
trust deposits would not result in an impact on competition, and therefore it is not within the 
scope of the BMA.  This conclusion is incorrect because it inappropriately transposed an element 
of the OCC’s reasoning underlying the interpretation of the statutory text of “acquire the assets 
of . . . any other insured depository institution” (the Asset Prong) to determine the meaning and 
scope of the Deposit Prong of the BMA.   
 
The OCC has long interpreted the Asset Prong of the BMA—emphasizing the BMA covers 
acquisitions of “the assets” of one bank by another—to require an application under the BMA 
only for acquisitions of all or substantially all of a bank’s assets.6  This reading is most consistent 
with the plain text of the statute.  The plain reading of the Asset Prong is consistent with the 
purpose of the BMA to ensure that mergers do not substantially lessen competition, since 
generally only acquisitions of all or substantially all of a bank’s assets could have a substantial 
negative effect on the competitive environment as only these acquisitions have the potential to 
remove a competitor from the relevant markets.7  Accordingly, generally an application under 
the BMA is not required for an acquisition of only some assets, without an assumption of any 
deposits. 
 
The 1990 Letter mistakenly extends the reasoning relating to competition in the Asset Prong to 
the interpretation of the Deposit Prong despite there being no indication in the statutory text to 
support this connection, indeed despite the clear difference in language between “acquire the 
assets” and “assume liability to pay any deposits.”8  If a bank is to “assume liability to pay any 
deposits” of another insured bank, under the plain language of the statutory text that assumption 
is subject to application and approval under the BMA. 
 
 
 
 

                                                 
149889 (1987 Letter), p. 2-3 (the transaction was structured so that deposit liabilities were not conveyed to the 
institution that purchased the trust accounts). 
 
6 See 1987 Letter, p. 2.  See also Interpretive Letter 1083. 
 
7 See 1987 Letter, p. 2.  The legislative history discusses purchases of the assets, along with mergers and 
consolidations, as ways for one bank to absorb another.  See generally Regulation of Bank Mergers, Hearings 
Before the Senate Committee on Banking and Currency, 86th Cong., 1st Sess. (Mar. 18-19, 1959); Hearings Before 
Subcommittee No. 2 of the House Committee on Banking and Currency, 86th Cong., 2nd Sess. (Feb 16-18, 1960). 
 
8 In this manner, the 1990 Letter erroneously applied a factor—i.e., competition—relating to approval of merger 
transactions that are subject to the BMA to determine the scope of the BMA itself.  The plain text of the BMA, 
however, clearly distinguishes the applicability or scope of the statute from the approval of a transaction that is 
within the scope of the statute.  Under the BMA, a “merger transaction” includes “any proposed transaction for 
which approval is required under paragraphs [1828(c)(1) and (2)].”  12 U.S.C. 1828(c)(3); see also 12 U.S.C. 
1831u(g)(7).  The responsible agency may not approve a merger transaction under BMA if the transaction would, 
among other things, “substantially lessen competition.”  12 U.S.C. 1828(c)(5). 
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If you have any questions regarding this letter, please contact Valerie Song, Assistant Director, 
Bank Advisory group, at 202-649-5221. 
 
Sincerely, 
 
/s/ 
 
Jonathan V. Gould 
Senior Deputy Comptroller and Chief Counsel 


